Italie 2016

Van Genua naar Florence

 

Op 15 april op weg naar ons eindpunt van 2015: de haven van Genua.

Vanuit Aiguillon kan dat nog net in 1 dag zonder vliegen. Vorig jaar jaar vlogen we naar Milaan, dat was een lange omreis via vliegveld Bordeaux, Lyon naar het vliegveld Malpensa.

Nu gaat alles vrij rechtstreeks, maar wel heel langzaam:

Afscheid van Gouts, na drukke weken in april met veel regen. Van Aiguillon naar Agen, daar een kopje koffie en in de intercity naar Marseille. Lange reis langs de Garonne en het kanaal du Midi, vlakke tocht zonder veel zicht. Alleen de Pyreneeen schitteren wit in de zon in de verte.

In Marseille overstappen op de niuewe rechtstreekse trein naar Genua en Milaan, de Thello. Heel goedkoop, bijna geen mensen in de eerste klas. Prachtig langs de kust, het is mooi weer en er wordt al wat gezwomen. Wij zijn de zwemspullen vergeten. Als het ongeveer donker is komen we langs de eerste havens van Genua. In Piazza Prinzipe stappen we uit en lopen naar ons hotel, vlak bij het station. We krijgen een kamer aan de achterkant, lekker rustig.

In de straat naar het station kopen we twee opladers, de multilader die we meegenomen hadden was onderweg gesneuveld doordat een waterfles er tegenaan klapte.

We eten in een restaurantje waar ze al bijna dicht willen gaan om negen uur en gaan terug naar het hotel: morgen gaat het beginnen, de weg langs de drukke kust.

Zal het wel te verdragen zijn, die drukte en kunnen we de weg vinden? Naar aanleiding van de beschrijvingen die we waren dat onze grootste zorgen. Een bus of trein pakken mocht het misgaan zal geen enkel probleem zijn, maar daar komen we niet voor.

De ervaring van dit stuk was: met de GPS was het prima te lopen, het was veel klimmen, maar dat was ruim de moeite waard.

 

De route:

De eerste dagen langs de Ligurische kust, met overnachtingen in de niet zo toeristische stadjes Recco, Zoagli, Riva Trigoso en Deiva Marina.

Dan naderen we de Cinque Terre, daar nog eenmaal aan de kust slapen in Monterosso en daarna een keer hoog erboven. De Cinque terre zelf was, nog meer dan verwacht, een slecht idee, de stadjes ervoor waren echter erg leuk. En de Alta Via di Cinque terre was juist heel mooi. Dan snijden we de bocht van La Spezia af door met de boot van Portovenere  naar Lerici te gaan. Bootjes mogen altijd, bovendien lijkt La Spezia wel erg druk en vol.

Nog een laatste heuvel en dan komen we aan de vlakke kust. Een dagje Italiaanse toeristenstranden volgen tot aan Pietrasanta.

Dan volgen we voor een dag de Via Francigena naar Lucca. De dag erna zouden we dat ook nog kunnen doen richting Altopascio, maar dan lijkt de wat zuidelijker route langs een aantal moerassen wel veel mooier. Dan langs Vinci van Leonardo en over een heuvelrug naar een spectaculair complex met Medici villa, hotel en appartementen boven Florence. De laatste nacht in Florence slapen we in een oud klooster.

 Heel anders als door de Povlakte, veel op en neer langs de kust. En als we Florence halen, dan zijn we dicht bij de Franciscaanse route –  maar ook daar zijn al weer extra bergen buiten de standaard route te zien, die er wel erg verleidelijk uitzien….