19 en 20 april: Florence

Bijna de trein gemist: geen goed begin! Ons Franse lokaaltje heeft geen vaste tijden en die van even voor 6 blijkt al om 5:52 te gaan. Dus dat wordt rennen: over het perron, dan over het spoor met de trap en dan de trein in! Heeft gelukkig even gewacht.

De conditie is goed genoeg en het klimmen en dalen gaat ook. Ik hijg wel 10 minuten na. Op deze vakantiedag net na Pasen is de trein al goed vol, ook met kinderen. Ik maak een omweg via Parijs om naar Pisa te vliegen. Mooie Alpen.

Dan zit Nieske in Florence al op me te wachten: vanuit Schiphol kon je rechtstreeks naar Florence, al was het op Schiphol lang wachten in de rijen bij de controle.

We drinken thee en gaan dan lopen naar ons appartement voor drie nachten. Het duurt even voor we in het appartement kunnen: ruim en met een keuken waar we prima kunnen koken. De huisbaas zegt dat we in het winkelcentrum vlakbij prima pizza kunnen eten. Nou nee dus, alleen sushi of Amerikaans. Maar in de Unicoop is er wel zo ontzettend veel lekker eten, dat we in ons keukentje in 10 minuten een prima maal hebben.

Woensdag op cultuurtoer. Nieske heeft een cursus kunstgeschiedenis Florence gedaan en we gaan dus nu een paar van de bijzondere dingen bekijken: de kapel van Brancacci in Ultrarno, heel prachtig. Daarna naar het Pitti paleis. We bekijken de klassieke schilderijengalerij: vol prachtige zaken. Wat hebben die Medici veel verzameld. En Napoleon heeft het paleis ook in bezit gehad en er onder andere een mooie badkamer gebouwd.

 

 

Vandaar omhoog lopen om Florence aan de overkant te zien. We nemen wat hapjes mee uit een klein bio winkeltje. Boven het drukke uitkijkpunt ligt nog een mooie kerk, San Salvatore op de berg. Vandaar is het uitzicht nog mooier. De kerk is ook fraai. Nog een keer eten kopen om zelf te koken, nu met wat meer werk. Donderdagmorgen naar een kapel met 17 e eeuwse fresco’s in grijstinten van Johannes de Doper, bijzonder. Dan naar het klooster van San Marco, met alle schilderijen en fresco’s van Fra Angelico. De schilderijen in een zaal, de fresco’s op de muren van de cellen. Alles was fraai deze twee dagen, voor mij waren de Branvaccikapel en de werken van Fra Angelicoo de hoogtepunten. Het was prima om uit de toeristentrekpleisters te blijven, de langste wachttijd voor een kaartje was voor ons 10 minuten en meestal was er helemaal geen rij.

 

In de middag komt Frank aan, die twee dagen van de Middellandse zee heeft genoten. We gaan in de avond naar het centrum, lopen langs de dom die in de ondergaande mooi beschenen wordt. Daarachter was een hoekje waar we een aantal restaurantjes hadden gezien, we vinden één waar ook Florentijnen eten. Daar nemen we lekkere hapjes, een toetje zit er niet meer in, te vol. Terug met dezelfde bus.