33 Biel naar Rapperswil

De houten boerderijen

In Biel blijf ik een dagje en ga op een bootje naar een mooi eilandje in de Bielersee. Leuk.

Dan weer verder, het Zwitserse Middelland in. Er lopen hier grote kanalen, aangelegd in de 19e eeuw, toen regelmatig grote overstromingen plaatshadden.

Eerst langs het kanaal: via wat dwaalweggetjes de stad uit, dan er langs, maar minder ver als eerst gepland: even een Romeinse ruine opzoeken. Daartoe steek ik af naar Studen, vroeger Petinesca en een Romeins kruispunt.

 

Op de heuvel ligt een heiligdom, daar ga ik naar toe. Het is er stil, ik steek verderop richting zuiden, waar een kruispunt van Romeinse wegen is. Een schoolklas heeft afstanden uitgerekend, in passen staat de afstand naar vele steden en natuurlijk ook Rome aangegeven. Ook in kilometers, ongeveer nog 950 km. Dan ben ik dus over de helft. Als ik beneden kom kan ik door de poort van Petinesca lopen. Het gras wordt er net gemaaid, met een moderne strimmer. Nu door de buitenwijken van het dorp. De eerste houten boerderijen. Ik reisde naar Bern wel eens op weg voor vergaderingen en zag dan die boerderijen liggen vanuit de trein. Nou, nu loop ik er tussen.

 

Ik steek naar de oude Aare, nu maar een klein stroompje, nog wel gekanaliseerd. Ook vlak bij een drukke weg, het is tenslotte dichtbevolkt hier. Met wat rare doorsteekjes kom ik bij het station van Lyss, een flinke stad. Tijd voor koffie. Dan ben ik het vlakste deel al uit en kom ik in heuvelland. Ik moet omhoog steken, neem een foute afslag. Als ik dat ontdek, besluit ik tussendoor te steken, weggetjes genoeg. Dit is weer heel stil boerenland, velden met graan en bosjes. Ik loop een stuk langs een bosrand, mooi. Het volgende dorp bestaat uit veel houten boerderijen, prachtig. Nu loop ik wel goed, via Grossaffoltern naar het gehucht Frauchwil en van daar naar Rapperswil, het einde van de tocht voor vandaag. Er is wel een hotel, maar daar hebben ze zomervakantie. Dus naar het stadje dat morgen ook mijn eindpunt is, Burgdorf. Daar heb ik geboekt in een B&B, das Gelbe vom Ey. Een mooie B&B in een huis uit de 50er jaren, met mogelijkheid om te koken. Ik koop in voor twee dagen en maak mezelf een lekker hapje pasta met veel sla.

23 km, 80% kleine asfaltweggetjes, mooi, maar niet spectaculair