19 mei  Rustdag in Spoleto

 

Rustdag in deze mooie stad. Ingepland om wat zaken in de stad te bekijken en om even bij te komen. We zijn niet allemaal even fit, Nieske natuurlijk het meeste, maar Titi en Anne doen het met een hogere BMI, dus meer inspanning bij wat minder conditie.

En er moeten twee T-shirts worden gekocht, Anne is er één verloren bij het drogen aan de buitenkant van de rugzak, Titi was vertrokken met een T-shirt dat geen Italiaanse kwaliteit meer heeft en de prullenbak in gaat.

 

Eerst de cultuur: we gaan omhoog met een fenomeen van Spoleto: de ondergrondse roltrap naar de bovenstad. Even zoeken, maar in de parkeergarage gaan we er op: gratis vervoer naar de bovenstad. Dan omhoog naar het kasteel. De zon is fel en we vinden dat we nog best ver moeten klimmen. Het is inderdaad duidelijk dat je niet over de grote brug over het ravijn kunt, helemaal afgezet, behalve voor echte waaghalzen. Met een steile trap naar binnen. Een pauselijk bezit, met  fresco’s van die pausen, het is wel mooi. Dan met de roltrap naar beneden naar de dom. Eerst wat vocht nodig, dat doen we in een cafe op de hoek van de trappen naar de dom. Dat staat in het teken van het Amerika / Europa cultuurfestival met allemaal mooie posters. We lopen verfrist naar de dom. Vrij druk, erg mooi. Helemaal aan Maria gewijd in het centrum. We zien de brief van Franciscus, weten niet of dit nu het origineel of een kopie is, maar ach. Op de gewelven van zo’n beroemde Italiaanse verbinding tussen twee gebouwen zien we weer van die vreemde fresco’s. We fotograferen ze, maar weten nog niet wat het betekent. Dat komt pas in Rome.

 

Dan gaan we wat rusten in het appartement en kopen met wat moeite en na het doorkruisen van de halve stad twee T-shirts. In de avond eten we in een hippe tent, met hippe Italianen.