29 Dasle naar St Hippolyte

Jura tussen Frankrijk en Zwitserland

We nemen een taxi om weer terug te komen in Dasle: dit is echt tussengebied. Dan zoeken naar het pad, nog wel GR5 maar we zijn hem even kwijt. De weg gaat door de weilanden naar het volgende dorp, Vandoncourt. Gewoon dorpje, maar een weggetje leidt naar iets bijzonders: een duivelsbrug, dwz een natuurlijke brug. Het begin van het Jurakrijt. We lopen er wat voor om, even een klein paadje en dan is het toch wel magisch.

 

Daarna naar een bosweg. Na de regen is het vochtig, er zijn ontzettend veel dazen opeens. Niet lekker. Op het open veld zijn ze snel weg. De weg gaat door het dorpje Abbevilliers, bij gebrek aan enig cafe zitten we op de stoep van de mairie wat te drinken. Dan naar de Zwitserse grens. Om daar te komen lopen we door een mooi bos, omlaag naar een papiermolen, nu een restaurant aan een riviertje.

Flink drinken. Daarna steil omhoog naar de grens. De GR5 ging daar nooit overheen, die bleef consequent in Frankrijk. Maar goed, dit is een grappig stuk omdat je van grenspaal naar grenspaal loopt. Ze zijn niet even oud. Dan naar het dorpje Villars le Bramont.

 

 

 

 

Daar wordt net een bruiloft gehouden, gewone boerenmensen zo te zien, om het te vieren moet er in een sportauto gereden worden. Wij te voet omhoog, echt weer omhoog op de eerste Juraplooi. Mooie uitzichten. Het doel van vandaag, St. Hyppolyte is een plaats waar we ooit een dagwandeling maakten, stukje GR5 en dan terug langs een andere weg. Nu gewoon langs de GR5, het laatste stuk. Dat gaat over Chamesol, een stuk door de velden met schitterend uitzicht op de Jura en dan het dal van de Doubs in. Langs een mooie kapel. En dan eindpunt in een hotel op het dorpsplein, er was weinig keus. Dit hotel is vies, zo maken we het niet vaak mee. Maar we eten prima in een restaurantje aan de overkant van de straat.

 

 

26 km, afwisselend, mooi stuk langs de grens, 30% asfalt