41 Hasliberg naar Guttannen

Door de kloof van de Aare

Het ontbijt is weer speciaal: iedereen heeft een genummerd tafeltje. Alleen is er nog bijna niemand als we ontbijten. We smokkelen even en zitten lekker aan het raam. Eenvoudig ontbijt, er wordt gerekend op zeker 100 mensen. Daarna naar het winkeltje in het dorp, dat duidelijk veel baat heeft bij zoveel toeristen.

 

Omlaag naar een betaald stukje wandelpad: de kloof van de Aare. Daarvoor moeten we wel flink omlaag, maar dat moest anders ook, want we moeten bij Innertkirchen een zijdal over. Dus: over de weiden, een zigzag naar beneden, langs de Aare naar de kassa. Langs de kloof is een pad in en aan de rots gebouwd. Indrukwekkend. Aan het einde van dit koele stuk omhoog om even verderop weer bij de Aare te komen. Die hier is gekanaliseerd, dus we lopen over een dijk. Bloedheet weer. Bij Innertkirchen lunchen we op de plek waar de zijbeek in de Aare stroomt. De Aare is al echt smeltwater, blauwig en snelstromend. De zijstroom  is lichttroebel, van erosie. Boven ons tientallen paragliders, wereldkampioenschappen. In Innertkirchen de Aare over en richting Guttannen, naar de pas.

Het dal wordt nauwer, er loopt ook een weg. We blijven daar vrij dicht bij, stukjes bos en dan weer stukjes weide.

 

Nu zijn we op de Sbrinzroute, oude pasroute naar Milaan. Dat liepen ze vroeger vanaf Luzern binnen drie dagen met muilezels. Hier en daar staan er bordjes die aangeven dat dit de oude weg is. Vaak drie generaties weg naast elkaar. In Boden een heel oud huis, mooi breed langs de weg.

Dan nog een klein stukje omhoog en we komen bij Guttannen, vroeger de laatste halte voor de Grimselpas. Daar een groot hotel, alweer Baeren. Nieske krijgt een kamer in het houten deel, wij in het nieuwe deel. We krijgen heerlijk eten in een traditioneel Zwitsers restaurant. Als we nog even rondlopen, is er weer zo’n heel strakke kerk, met de erg doopsgezinde kreet dat alleen Jezus de bron van het geloof is – dus niet de dominee!

In de nacht horen wij elke auto en motor die omhoog rijdt, Nieske nog lang het geluid uit de gelagkamer onder haar.

 

17 km, 2 km betaald pad door de kloof