Rustdag in La Verna op 25 april

 

Na ruim 80 km is het wel tijd even uit te rusten en alles te wassen. Bovendien willen Nieske en ik naar het klooster Frank niet.

Het is koud en bewolkt, we maken geen haast. Bovendien blijkt de afvoer verstopt, de verhuurster moet komen en roep hulptroepen op die alles doorspoelen. Dan maar eens op pad, La Verna ligt 200 m hoger en een paar km verderop. Langs een mooi pad gaan we omhoog, maar het is koud. We vinden witte blauwe druifjes en narcissen, echt voorjaar dus nog op deze hoogte. Van onderaf komen we bij het kloostercomplex. Niet het beste licht om het te zien, alles is grijs. Het is wel heel erg druk met parochies die deze vrije dag hebben gekozen om hierheen te gaan. We voelen ons daardoor erg onkerkelijk. Wel komisch, elke keer dat we in een groot geheel komen, staat het ver van me af, voor zo’n Maria in een lege kerk als in Poppi voel ik veel emotie.

 

Maar ook hier is een pareltje: een kleine kerk waar Franciscus is begonnen en een kapel daaronder zijn wel mooi. En vandaar gaat een een pad steil naar beneden naar een grot. Franciscus mediteerde daar, maar het was zonder twijfel ook het oude heiligdom van Laverna, godin van zwervers en dieven. Ik wil nog graag wat drinken, maar het is tijd voor middageten voor alle bezoekers, we kunnen er met geen mogelijkheid bij. We kijken nog naar de grote beuken boven het klooster, maar geen plek om even te zitten, koud en winderig. Dus terug over de weg. Even later gaat een pad naar beneden, door een dal. Daar zingen veel vogels, ik moet aan Franciscus en de vogels denken. Ook nog een heel bijzondere bloem, de bleke schubwortel. Ook in Italie zeldzaam.

 

Mooie manier om terug in Chiusa te komen. We lummelen wat de rest van de middag en gaan dan eten in hotel Bellavista. Daar hebben ze acquacotta op het menu: dat betekent natuurlijk gewoon gekookt water. Het is wat we verwachten: soep van wat je maar hebt en in elk geval oud brood: er kon niet zo vaak gebakken worden en de slechte tanden konden het brood niet kauwen… We vonden het alleen hier, het is uitstekend pelgrimseten. Het verhaal steensoep lijkt er op gebaseerd.