Monterotondo naar Rome

 

Laatste dag, dan toch echt. Kees belooft een wandeling door een natuurgebied net buiten Rome, dus we gaan dat lopen. Of we de buitenwijken ook doen, betwijfelen we.

Uitstekend ontbijt, dan een ander stuk van de stad: bij een enorme school. Tenminste dat moet wel, zoveel kinderen. Allemaal lopend met hun ouders, nu zag ik ze deels wel ook met auto’s komen, maar niet tot aan de school.

Dan nog een dal door en het natuurgebied in. Helemaal rustig, wat huizen hier en daar met honden die die pelgrims wel leuk vinden om een stukje mee te lopen. En een flinke adder net naast de weg. Zat die naast een prooi te wachten die net gebeten was? Toen er nog meer wandelaars aan kwamen, vluchtte hij weg. Boven op de kam is Rome te zien, nou ja, in de nevel, net. Toch mooi.

 

Lopen langs mooie hellingen tot de eerste voorstad. Nog onder de ringweg door, tegen 11 uur zijn we echt bij Rome. Herrie en warm. Dus we zoeken een bus. Denken: laten we een ov kaart voor twee dagen kopen, maar die zijn er niet, alleen kaartjes voor 1 rit. Die kopen we uiteindelijk maar, want die speciale kaarten hebben ze niet. Anne opent de Google maps app die het openbaar vervoer systeem perfect blijkt te kennen, het openbaar vervoerssysteem werkt (op die dagkaart na) uitstekend. Bus met overstap, gaat prima.

 

Dan zijn we bij de poort van Rome, aan het einde van de Via Nomentana. Nog een paar kilometer naar het Forum. We passeren het Quirinaal, waar net de laatste hand aan de nieuwe regering wordt gelegd en dus journalisten met telelenzen op de stoep staan. Een koffie in het cafe ernaast, dan naar dat oude regeringscentrum, een heel klein stukje verderop. We besluiten de zijingang te nemen, kaartje is zo gekocht. Maar dan toch even langs een controlepunt. Mijn stokken zitten al in de rugzak, maar die van Anne hangen buitenop. Mag dat wel, vraagt de bewaker zich af. Ik zeg: we zijn al van Assisi komen lopen en we mogen met rugzak naar binnen. Zaken zijn veranderd, maar het Forum is er nog. Nou, dat was het dan. Het is goed zo.

 

We gaan naar ons hotel, lopen door Rome, bezoeken de mooie Santa Maria Maggiore. Maria helmaal in het midden, een koor zingt prachtig delen van de mis van Mozart. Na het eten terug via St. Jan van Lateranen, waar Francuscus zijn armen opheft naar een planeet.

De volgende dag zijn we blij in de Domus Aurea, waar de speciale “grotesken” op de plafonds werden ontdekt in de Renaissance. Dat wisten we niet, toen we die grotesken in Assisi en Spoleto vonden. Zondagmorgen gaan we naar huis, zonder testimonium, met het tevreden gevoel dat we het eindpunt hebben bereikt.