43 Grimselpas naar Ulrichen

Afdaling in het Wallis

We zijn nog niet echt bij de pas maar nog maar bij de stuwdam. We moeten omhoog naar de pas.

Buiten het hotel is de lucht sterk bewolkt en dreigend in de verte. Wat gaat dat worden, we moeten over een grote open bergheling. Nou ja, eerst maar eens naar de pas, daar kunnen we nog altijd de bus naar beneden nemen.

We lopen de stuwdam over en komen op de weg. Dit is voor Zwitserse begrippen een slecht stuk wandelpad: het gaat echt langs een drukke weg. Ook op deze tijd van de dag rijden daar al veel motoren. Helemaal niet leuk, het is maar 2 kilometer, maar evengoed. Dan is er weer een wandelpad, dat zigzagt zoals gewoonlijk steiler omhoog als de weg. Weer prachtige bloemen en een paar keer de weg over. Dan zijn we boven en zien we het Wallis en in de verte de gletscher. Een kopje koffie binnen ivm de lage temperatuur.

 

Als we weer buiten zijn is het opgeklaard. Nou mooi dus. Dan kunnen we naar het Wallis te voet. Eerst nog een stuk op hoogte, met meertjes, resten sneeuw en veel bloemen van de hoge alpen. Dan langzaam en dan steeds steiler het Wallis in, weer een klassiek gletscher dal. Er zijn heel weinig koeien en er wordt ook bijna niet gehooid. Is het graniet te onvruchtbaar?

We lopen prima, als we lager komen wordt het weer steeds heter. Dan beneden, naar het dorpje Oberdorf. Andere huizen, een dorp langs de pasweg. De Rhone is hier bij de bron nog maar een klein beekje, de Reuss. We lopen het dorp door op zoek naar de brug. Aan de andere kant gaan we door een bos onder aan de helling, vlak lopen.

 

Dan komen we uit op de weg naar de Griespas, vandaar een stukje terug naar Ulrichen. We zijn om twee uur bij ons hotel. Daar nog geen kamer klaar. Maar Nieske wil nog wel even douchen, dus we vragen of dat wel even mag. Nou ok dan. Op naar het station. Klein stationnetje in de vlakte, hete middag. Nieske heeft een drukke reis tot aan Bazel, daarna met de nachttrein terug.

Wij eten een lokaal gerecht, Chollere, een soort kool/aardappelpannekoek en slapen dan met onweer in het grote dal.

12 km wandelpad