51 Varallo naar Lago d’Orta

Verdwalen aan de voet van de Alpen

Bijna het einde van onze Alpenoversteek: nu naar een mooi meer aan de voet van de Alpen: het Lago d’Orta. Een kleine parel, minder toeristisch als Lago Maggiore of Lago di Como.

Om er vanaf Varallo te komen moeten we een stukje naar het westen, over een heuvelrug waar weinig wegen lopen.

We gaan de stad uit en zoeken de weg omhoog. Het is wat zoeken, maar na een half uur lopen we een mooi dal in. Langs een rustige asfaltweg. Na een tijdje weten dat we omhoog zullen gaan, daar zien we een extra pad omhoog lopen. We zien dat dit ook naar Oro gaat, het eerste dorp. Het is een redelijk goed pad, flink omhoog. Na een tijdje komen we onder het volgende dorp uit, Morondo en passeren naar de kerk. Tussen de zuilen gaan we wat drinken. Dan verder door dit dorp, mensen zijn alles aan het schoonmaken voor Maria Hemelvaart.

Even verder in het bos een cafeetje, met een voetbalveld en een kapel. Ook hier is een feest in de planning, wij kunnen een extra koffie met water nemen. Hier staat ook een extra wandelpad gepland, het bos in. De weg is even wat onduidelijk, we lopen mooi door het bos naar boven. Dan weten we het even niet: de open plek op? Nee, we moeten verder door het bos. Terwijl we terug lopen naar ons pad schuift een flinke adder voor me uit. Even stil blijven staan, hij is banger dan ik! We gaan weer omhoog, bijna parallel langs de weg. Die hadden we ook kunnen nemen, maar dit is leuker. We komen op de asfaltweg uit en volgen deze een tijd. Dan bij een plek waar de weg naar links naar het noorden omlaag buigt gaan wij rechtsaf.

We volgen de kam. Tevreden over onze voortgang eten we een broodje. Er is weinig zicht, veel wolken. Dan moeten we naar beneden, langzaam de bergrug af. Er staan helemaal geen bordjes en er zijn meer wegen als aangegeven. Omdat we dit jaar de gps en smartphones nog niet gebruikten, nemen we een verkeerde weg, die eindigt. Het begint te regenen.

We zoeken het pad via een paar extra wegen, maar kunnen het niet zo vinden. Frank stelt voor om het riviertje over te steken, maar daar kunnen we nauwelijks bijkomen. We staan intussen in de stromende regen, boven ons een verlaten huis. Daar maar heen en dan zoeken we op de gps op waar we zijn. Het is duidelijk: we moeten omhoog, naar de kam. We gaan recht omhoog door het terrein: het is niet moeilijk, we worden alleen wel nat.

Na ongeveer 150 m omhoog te gaan komen we zoals verwacht bij de weg. Dat is duidelijk. Nu naar de kant van het meer. Na ongeveer een km daalt de weg. Nogal nat komen we op een asfaltweg uit en zien het meer onder ons. Met een slinger naar het dorpje Arola. Daar begint een mooi pad naar het dorp. Wel wat steil, voorzichtig lopen. Een stukje langs een grotere weg, dan het laatste stuk naar het meer over een sterk dalende weg. In Pella aan het meer lopen we naar de oever. Een gewone boot gaat over een uurtje. Maar er is ook een watertaxi. Omdat we zo nat zijn nemen we die.

In Lago d’Orta veel toeristen. We moeten de sleutel ophalen bij een restaurant. Onze B&B is heel modern ingericht, elke kamer is anders en die van ons heeft een dubbele douche, dat komt nu echt goed uit. Al onze natte en modderige kleren uit en warm en schoon douchen. Heerlijk, de kamer wordt wel wat nat, maar wij voelen ons weer prima. Eten in het restaurant waar de B&B bij hoort. Tevreden slapen.

 

21 km, de helft asfaltweg, prima te lopen, maar wel gps gebruiken!