42 Guttannen naar Grimselpas

Het grote gletscherdal van de Grimsel

Als kroon op de wandeling met Nieske omhoog naar de Grimselpas en daar boven slapen. We beginnen met een goed ontbijt en steken dan weer de weg over.

Alles klimmen vandaag, naar 1980 meter. Om te beginnen langs open grote weiden, dan een paar keer een steilere hobbel op. Er is een plek waar je met een kabelbaan naar een groot stuwmeer kunt. Dit is de Grimselwelt, het klinkt mooi, maar alle water wordt bijna in stuwmeren afgevangen. Volgens de Zwitserse regels mag dat niet meer zijn als 90%, maar ja, dan is er niet veel over van de machtige rivier. Dit is zo’n punt.

 

 

 

 

 

Wat drinken bij een hotel, dan omhoog naar het grote stuwmeer in het Grimseldal zelf. Dat is wel een heel mooi stuk: een groot keteldal, vol het enorme granietwanden. In één ervan is door Luis Agassiz ingekerfd dat hier de werking van gletschers op de erosie is vastgesteld. Dan een grote plaat waar treden voor de muilezels in zijn uitgehakt. En om ons heen die grote wanden. Het verkeer rijdt door een tunnel, dus de wijdse ruimte is voor de wandelaars. Heel indrukwekkend. Na de lunch flink klimmen langs een eerste dam. Daarboven een stuwmeer waar we aan de stille kant langslopen. In de granietplaten is ons pad uitgehakt. Naar boven zijn klimmers bezig, ook heel kleine. Niet leuk voor de partners die met nog kleinere kinderen wat benauwd beneden zitten…

 

Dan een mooi bloemen stukje voor we nog eens 150 meter omhoog moeten, onder en over de weg. Uiteindelijk de echte trap van de stuwdam een stukje volgen en we zijn bij het volgende stuwmeer. Daar ligt ons hotel, tenminste de nieuwere versie, het oorspronkelijke pashotel is in het stuwmeer verdwenen. Een hotel dat heel sjiek lijkt, we zien fraaie auto’s aankomen.

We hebben twee prachtige kamers, niet eens zo duur met halfpension. Frank vermoedt dat er voor de echt sjieke gasten een aparte etage bestaat. Ach, wij hebben het zo ook al meer als goed. Net zijn we binnen en het begint flink te regenen. Wat onweer erbij. Prima avondeten in een grote, nieuwe houten eetzaal. Heerlijk slapen in ons sjieke bed.

16 km wandelpad, schitterende tocht