GPS data van onze wandeling

Van de eerste drie stukken heb ik de gps data gedownload van openbare sites op internet.

Vervolgens heb ik de data van de GR5 aan elkaar geplakt tot één geheel.

Alle andere routes heb ik zelf met behulp van afstandmeten.nl gemaakt.

Alle gegevens staan op de UMAP versie van de wandeling, te bereiken door te klikken op de rechterbovenhoek van de pagina’s. Maar daar heb je onderweg weinig aan. Je moet de GPS gegevens laden.

 

Kun je met deze GPS- gegevens zelf de route lopen?

Het is erg belangrijk om de route goed te bestuderen voor je vertrekt en om kaarten ter beschikking te hebben.

Voor Nederland en Belgie standaard wandelkaarten.

De Duitse Kompass kaarten zijn goed bruikbaar. De zeer goede IGN kaarten voor Frankrijk en ook zeer goede de nationale wandelkaarten voor Zwitserland zijn makkelijk te koop. Met de gps data bij de hand zijn de 1: 50.000 kaarten afdoende.

In Italie zijn voor het grootste deel alleen de kaarten van Kompass te krijgen. Die zijn voor mij te weinig betrouwbaar. 

 

Zorg dat je een lijst van de plaatsen waar je op een dag langs komt bij je hebt, dan kun je altijd de weg vragen. En zoek uit waar de dichtstbijzijnde grotere plaats is, zodat je als je moet afkorten of een bus wilt nemen, de weg naar die plaats kunt vragen.

 

Bestuderen van kaartmateriaal via internet als hulpmiddel

Het is goed te doen om te lopen na goede studie op de site van Afstandmeten.nl van de Google maps satellietbeelden en de OpenStreetMap en OpenCycleMap gegevens. Vooral voor Italie is dit nuttig. Deze gegevens zijn vaak beter als de Kompas kaarten. Op de satellietbeelden kun je zien of er een pad te herkennen is, OSM geeft een goede indruk van het terrein en OCM geeft de hoogtelijnen. De Umap link geeft toegang tot de OSM en OCM versies va de kaarten.

 

Gps data downloaden:

Druk op het icon bij de sectie die je wilt downloaden. Dan verschijnt de downloadpagina met drie keer de naam van het sgement. Druk op de naam in het midden en de route wordt gedownload.

De gps data zijn gezipt, dus je moet ze nog uitpakken.

De meeste stukken zijn 100  tot 250 km lang.

Als je kortere stukken wilt hebben voor je gps apparaat, kun je ze via afstandmeten.nl in kortere stukken knippen.