49 Molini naar Fobello

Over de Alpe Baranca

De weg naar Fobello is lang en hoog, we nemen eerst een klein stukje de bus. Oorspronkelijke had ik het tussenstuk willen lopen en met de bus terug naar Molini. Maar omdat we zoveel tijd kwijt waren met zoeken, is het daar niet van gekomen. De bus komt op tijd, er stapt even later ook een priester in. Zondagmorgen, moet ergens de mis opdragen? Hij stapt gelijk met ons uit, maar moet in Pontegrande zijn.

 

Wij steken die grote brug over en gaan meteen een pad op dat omhoog leidt. Vandaag veel omhoog en omlaag. Eerst naar Bannio Anzino, een heel mooi dorpje. Was een goede overnachtingsplek geweest, echt wel! We gaan hier langs om de drukte bij Domodossola te missen, nog een stuk rustige alp te lopen en de Sesia te zoeken. Dat is een rivier die vanaf de Monte Rosa naar de Po gaat. Koffie in Bannio, opgewekt gaan we omhoog, prachtig weer. Een stuk langs kleine asfaltwegen met wat afstekertjes. Achter in het dal ligt een klein kerkje in Soi di Dentro, van St. Bernardo. Mijn oom heet zo, zou die weten dat hier zoiets ligt? Er staat ook aangeduid dat er een cafeetje is.

We lopen die kant op, dan komt er een vrouw op ons af die verbaasd zegt: was u gisteren in Villadossola? Ze had ons gezien, terwijl we duidelijk niet happy waren. Hier is het mooi zegt ze. Dat vinden wij ook. Bij het cafeetje bestelen we koffie en water. En torta die nonna, zegt de kelner. Van zijn nonna dus, die hem zelf komt brengen. Ze is zeker zowat negentig, maar bakt prima taart. Waar we heen gaan? Naar Fobello zeggen we, over de Alpe Baranca. Oh, zegt ze, bello, bello. En gisteren was er feest.

 

Helemaal gerustgesteld gaan we weer omhoog. Nog een stukje vrij vlak en dan een flinke klim. We lopen het met ca 10 mensen, afwisselend lopen we vooraan. We moeten 600 m stijgen maar het gaat soepel. Niemand heeft echt haast, het gaat gewoon, in anderhalf uur zijn we boven. Daar zijn allemaal gelukkige mensen, iedereen blij om boven te komen.

 

Sommigen gaan nog veel hoger, anderen net als wij richting Fobello. Aan het meertje op de Alpe Baranca lunchen we. Opeens betrekt het, dan is het best weer koud daar op 1900 meter. Dus dalen, mooi pad. Ver dalen natuurlijk en ook veel kilometers.

 

Uiteindelijk zijn onze hoofden vol met panorama’s en komen we in Fobello. Daar hebben ze net een processie, 15 augustusweekend met Maria en de muziek. Bij ons hotel hebben ze het wel een beetje gehad, ze kunnen onze reservering niet vinden. Die blijkt op mijn voornaam te staan. Tsja. Maar ze hebben nog wel een andere kamer, die wij dus krijgen. Ook goed. Avondeten half pension, moderne Italiaanse keuken. Beetje speciaal, wel lekker.

 

Dit was weer een topwandeling, prachtig traject, goed te lopen. 22 km, 1460 m omhoog en 1000 omlaag.

4 km bus, 19 km lopen, hoogteverschil 1300 m omhoog, 900 m omlaag.