15 La petite Pierre naar Lutzelburg

Doorsteken naar de westrand van het bos

We reizen aan naar Saverne via Duitsland en nemen de volgende dag een taxi naar La Petite Pierre, om onze tocht voort te zetten. Geen goed idee in Frankrijk, want taxis zijn duur. Maar anders was dit punt niet te bereiken, we waren de vorige keer ivm ziekte in La petite Pierre opgehouden. Vandaag een mooie tocht op het programma: via een spannend pad de Vogezen uit en dan naar het kanaal dat er doorheen kruist. Eerst naar het fraaie kasteel van La petite Pierre en dan via een vluchtroute een kloof in. Zo verlaten we het dorp en steken westwaarts. Als we weer wat omhoog lopen komen we langs mooie grotten. Op de volgende heuvelrug kruisen we een wandeltocht georganiseerd voor deelnemers aan een verzekeringsmaatschappij. Er zijn veel wandelaars, ze lopen een stukje met ons op.

 

Dan komen we in de volgende kloof, die naar Graufthal leidt, een dorp waar vroeger de huizen in de berg werden gebouwd, rode zandsteen. Daar weer uit komen betekent flink klimmen. Dan komen we in een groot bos. We kruisen nu de Vogezen uit. Opeens grote velden en ver uitzicht naar het westen toe. Er ligt een TGV lijn die afwerkt wordt, daar komen gelukkig we makkelijk overheen. Dan zijn we in Phalsbourg, gesticht door de heer van La petite Pierre en in de 18e eeuw omgebouwd tot een groot Frans fort van Vauban. Op het centrale plein drinken we even flink, het is warm. Dan naar het kanaal dat de Vogezen doorkruist. Daarvoor eerst vanuit Phalsbourg nog wat omhoog. Toch wel lekker, over open veld lopen.

 

Maar dan gaan we het bos weer in: we lopen even over de gewone weg, want de bospaadjes eindigen boven aan de steile kloof. Lutzelbourg ligt aan het kanaal en aan de oude spoorlijn. We lopen langs het kanaal, dan over de brug. Ons hotelletje ligt aan de andere kant van de brug, het is een oud herenhuis vol met rare spullen. Het restaurant is dicht, we eten wat simpels in een klein restaurantje aan de overkant.

23 km, half asfalt, heel afwisselende wandeling