21 Van Ribeauvillé naar Etang du Devin boven Le Bonhomme

De hoge Vogezen

 

De Zuid Vogezen vormen een lange bergrug boven het Rijndal, waar de toeristen graag per motor langsracen, over de Crête des Vosges. Maar je kunt er ook lopen, de GR5 loopt er langs en volgt nog veel meer de hoogte. Die volgen we de komende dagen grotendeels, grotendeels langs de GR5. In Ribeauvillé is het de zaterdag voor Pinksteren markt, souvenirs en Chinese rommel. Wij hebben alleen lunch voor twee dagen nodig. Dan het lange stadje door en waar het dal nauw wordt omhoog. Aan de overkant van het dal staat nog een imposant kasteel, Saint Ulrich. Al gauw komen we in het bos en klimmen omhoog. Eerst van 300 naar 800 meter. Geleidelijke stijging, eerst naar het westen tot aan Aubure door dicht bos. Bij Aubure zie je een aantal klinieken liggen, het is vanouds een kuuroord. De lucht is in elk geval helder. We vinden een restaurantje waar het al bijna etenstijd is, maar we kunnen best nog wat drinken, geen probleem. Daarna de laatste 300 meter naar de bergrug.

 

Met een prachtig uitzicht op de hogere Vogezen eten we onze lunch. Dan een tijdje op ons gemaak over de kam, licht dalend. Helaas moeten we omlaag om een pas over te gaan, bij Le Bonhomme, om daarna weer omhoog te gaan naar een soort natuurhotel. We nemen even pauze en drinken en eten wat. Net voor we verder zullen horen we wat achter ons: een jong hert heeft waarschijnlijk daar al die tijd gewacht tot wij vertrokken en wil nu toch weg. Naar Le Bonhomme is het weer 400 meter omlaag. En dan weer omhoog, eigenlijk best een hele klim nog. Er lopen ook 4 anderen mee, of die naar het hotel gaan?

 

Het hotel heeft vooral 4-persoonskamers, is meer een natuurvriendenhuis. We mogen een zespersoonskamer voor ons twee. Helaas zijn er wel lakens, maar geen handdoeken. Nou ja, een T-shirt kan ook. Er is maar één menu, waarbij op flinke honger gerekend wordt, want bijna iedereen is te voet of per fiets. Een zeldzaam internationaal gezelschap: Belgische fietsers, Zwitserse, Spaanse, Franse en Nederlands wandelaars en een Engels gezin met een jong kind. Heel leuk. Ik krijg nog steeds mail van hun, denk elke keer: oh ja, wat leuk was dat.

Na het eten nog even buiten, in de stille avond op de berg.

25 km, bijna alleen voetpaden, hoogteverschil totaal 1000 meter.

(let op: plattegrond en hoogtelijn bevatten ook 5 km van de volgende dag)