23 Van Metzeral naar Markstein

De hoogste stukken van de Vogezen in

Dit stuk van de reis begint speciaal: Frank moet eerst naar zijn broer, Titi loopt de eerste twee dagen alleen. We rijden samen naar Colmar, overnachten daar en Frank zet Titi de volgende dag af in Metzeral. In Colmar slapen we in een soort vakantiepark dat net af is, er is nog geen ontbijtzaal. Dan maar zelf wat broodjes mee. Redelijk appartement, maar wel raar gebouwd. Het is meer bedoeld voor verhuur aan mensen die in Colmar moeten werken. We rijden het dal in naar Metzeral, daar zijn overal ooievaars. Hoort er in de Zuid-Vogezen bij. In alle dorpjes op de daken, geeft wel overal witte poepvlekken.

 

Vanaf Metzeral ga ik weer omhoog naar een nieuw stuk van de crête, het is prachtig weer. Ik begon in het dal op 500 meter, rustig een stukje langs de oevers door de weilanden. Dan het dorpje Mittlach, de laatste gelegenheid voor koffie. Meteen heel anders, als je alleen bent. Dan gaat het omhoog, over een berghelling waar de wandelaars af kunnen snijden. Sommige zigzagjes zijn steil. Als ik een stukje echt heb geklommen neem ik pauze op een bankje boven aan een bosweg. Er komen fietsers aan die vragen of ze mijn pad kunnen volgen: ik denk: nou ja, je zult niet in de afgrond tuimelen. Maar fietsen gaat toch eigenlijk niet. Moeten ze zelf weten. Ik loop dat een stuk verder over de bosweg en kom daarna bij de hoge weiden. Meteen gele gentianen en andere mooie bloemen.

 

Nog wel wat stijgen en dalen, maar helemaal gelukkig. Wat is het toch mooi in de bergen. Er zijn meer wandelaars onderweg, ook met rugzakken. Dan loopt het pad wat dichter bij de weg, dus wat meer verkeer. Markstein is niet zo ver meer, ik ben er om ongeveer 5 uur. Ze hadden de kamer voor ons beiden gereserveerd, ik zeg dat ik wel gewoon betaal voor twee, maar dat hoeft niet. Ik zit wat in de tuin, het is niet warm. Dan eten in een ouderwetse eetzaal. Alles is met varkensvlees, wel lekker maar veel te veel vlees. Slapen op de stille berg.

19 km, 800 meter hoogteverschil, bijna alleen voetpaden. Prachtige tocht