Van Sansepolcro naar Santa Felicità op 28 april

 

Het is een korte etappe vandaag: we gaan niet naar het klooster boven Sansepolcro, maar we steken een stukje door de vlakte om dan een paar km voorbij Lama op de heuvels in een agriturismo te slapen. Bij een rondje door Sansepolcro zien we dat een normaal flink woonhuis hier al paleis heet. Even op het plein en in de kerk kijken, bijzonder roosvenster van doorschijnende steen. Dan de stad uit. Er loopt een grote drukke doorgaande weg richting Lama, we lopen er wat omheen, dan aan de kant van de berg, dan aan de kant van het spoor. Wel aardig. Over één van de riviertjes die de bergen uitkomen loopt een heel aparte wandel/fietsbrug. We komen in een dorpje buiten de stad, San Giustino. Daar is een kerk met daarachter een kasteel. Een heel aparte grote loggia. Het is Museo Buffalini, alleen in het weekend open. Een eindje verder ligt een speciaal landhuis uit de 15e eeuw, met daarbij opgravingen uit de tijd dat Plinius de Jongere hier een villa had.

 

Op de weg naar de pas van Bocca Serriola, vooral voor het hout uit de bergen. Mooi uitzicht. We lopen verder naar Lama, komen alweer langs een merkwaardig bord dat aangeeft dat hier vergiftigd aas wordt neergelegd. Een veld tuinbonen is helemaal bevroren.

 

In Lama drinken we koffie in een barretje met Amerikaanse decoraties. Dan richting van de heuvels. We volgen de gpx track van de Franciscaanse route. Het loopt mooi omhoog, langs kleine paadjes. Opeens een paarse bloem in de wei: een onbekende dus gauw op de foto. We zien de komende dagen een paar keer een enkele bloem ervan, meer niet. Het blijkt een anemoon te zijn met de mooie naam: Stella dei prati, anemone hortensis. 

 

We lopen verder en zien dat er weer een beek op ons pad ligt. Er komt net een auto langs, die voor ons uit door de voorde rijdt. Nou ja, denken wij, dat kunnen we toch ook. Dus schoenen uit en gaan erdoor. Tsja, aan de overkant gekomen zien we dat er voor ons uit, hoog, een kleine loopbrug is. Onszelf flink uitgelachen, de brug is geschikt om de schoenen weer aan te doen. Dan zien we een aapjes orchidee. Mooi. Langzaam zien we er meer. Het pad is even wat onduidelijk maar we weten waar we heen moeten. Bij punt 43 van de kaart van Kees komen we bij een heel erg mooi orchideeënveldje. Aapjesorchis, een paar kleuren harlekijn, twee soorten bijenorchis, een neottinna met puntjes, even verder in het bos weer kleine keverorchis.

 

We dwalen er een tijdje rond, bewonderend kijkend naar alle bloemen. Dan verder naar Santa Felicità. Een groot huis, maar de kerk is er nauwelijks meer. Nog een stukje verder komen we bij een landhuis, we denken dat onze slaapplek een stukje verder is, maar ook dit huis hoort erbij, het heet Paterna. Er zijn nog wat andere gasten, we eten een eenvoudig avondmaal en drinken er lekkere wijn bij.

 

Op zich niet zo’n spannende weg, maar met al die mooie bloemen een hoogtepunt voor ons.