De pelgrimskaart in UMAP

 

Er zijn veel soorten kaarten op internet waar je zelf op kunt werken. Sommige open, goedkoop, maar onbeschermd. Dat zijn bijvoorbeeld Google Maps en Open Street Map. Andere zijn niet openbaar, duur en enorm flexibel, zoals alle GIS systemen. Op Google Maps zijn je gegevens niet meer van jezelf en het is erg lstig om meerdere soorten kaarten van jezelf te scheiden.

 

UMAP is een Frans openbaar kaartsysteem, bedoeld voor gebruik door vrijwilligers voor allerlei doeleinden. Je kunt er een inlog op vragen en dan je eigen kaart beginnen. Bekijken van de kaart kan helemaal prive zijn, je kunt anderen beperkt toegang geven of je kunt alle UMAP gebruikers toegang geven.

Ik heb een kaart gemaakt die door iedereen die de link heeft bekeken kan worden. Op de kaart heb ik een aantal lagen gegevens gezet. En gewone bezoeker kan wel kijken maar niet wijzigen.

Als je deel wilt nemen, moet je inlog gegevens hebben en dan kun je ook zelf gegevens toevoegen.

 

Daar kun je op werken in Open Street Map en in een aantal andere kaartversies. In Frankrijk kun je ook de satellietbeelden laden.

Het UMAP systeem is niet heel uitgebreid, daarom is het makkelijk te leren. Het is vrij beperkt beschreven. Om te bekijken wat er verder mee wordt gedaan kun je de algemene website UMAP openen en wat andere kaarten openen. Het varieert van mensen die 1 fietstocht er op zetten tot een kaart die het verloop van de oorlog in Syrie gedetailleerd weergeeft.

 

De routes naar Rome zijn als gpx gegevens op de kaart geladen. Je kunt ze vanaf deze website ook downloaden. Ze staan opgeslagen in stukken van ca 100 km. Klik hier om naar de download sectie te gaan.

Deze kleine website is bedoeld om je te leren zelf markeringen te maken. En bij de markeringen kun je een aantal extra’s toevoegen. Je moet beginnen met een inlog aan te vragen om je pion markering toe te mogen voegen. 

 

Dit is de huidige pelgrimswegen kaart.

Klik op deze link voor de UMAP site